Aşağıdaki meslek grupları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliği uyarınca ”AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKASI” alarak ilgili yerlerde çalışabilirler:
1- Çocuk Gelişim Uzmanları
2- Sosyologlar
3- Psikologlar
4- Psikolojik Danışmanlar
5- Sosyal Hizmet Uzmanları
6- Hemşireler (Lisans ve Yüksek Lisans Mezunları)
7- Uzman, Asistan ve Pratisyen Hekimler
8- Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenleri
9- Belirtilen bölümlerin son sınıf öğrencileri
SERTİFİKANIN FAYDALARI
MEB onaylı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliği ile verilen sertifikamız, birçok alanda size fayda sağlayacaktır. Bu sertifikaya sahip kursiyerlerimiz, çeşitli faaliyetlerde bulunabilir, gelirlerini arttırabilir ve yasal olarak aşağıdaki alanlarda ek faaliyet ve çalışmalarda bulunabilirler. Yakın geleceğin gözde mesleklerinden birisi olacak olan aile danışmanlığı, Avrupa’da halen uygulanmaktadır. Aile birliğinin bütünlüğünü korumayı ve çıkabilecek sorunları çözmeyi amaçlayan bu yöntem ile:
– Ek bir unvan ve gelire sahip olursunuz.
– Kendi danışmanlık merkezinizi açabilirsiniz.
– Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışabilirsiniz.
– Aile mahkemelerinde Bilirkişi Danışman olarak hizmet verebilirsiniz.
– Rehabilitasyon merkezlerinde görev alabilirsiniz.
– Mesai saatleri dışında uzmanlık hizmeti verebilirsiniz.
– Bakanlıkların il merkez müdürlüklerinde çalışabilirsiniz.
GÖREV YAPILACAK BİRİMLER
- Danışma/Yönlendirme Birimi,
- İzleme ve Değerlendirme Birimi,
- Toplum Hizmetleri Birimi,
- Aile Rehberlik ve Danışma Birimi,
- Sosyal Hizmet Modeli Uygulama Birimleri oluşturulur.
- Birimlerde, hizmetlerin aksamadan yürütülmesini sağlayacak sayıda personel görev yapar.
- Merkez personeli, herhangi bir birimle ilişkilendirilmeksizin hizmetine ihtiyaç duyulan birim faaliyetlerinde görevlendirilir.
- Birimler arasında, merkez tarafından sunulan hizmetlerin etkinliğini ve verimliliğini artıracak işbirliği ve koordinasyon Merkez Müdürü tarafından sağlanır.
NASIL KAYIT YAPILIR?
Öncelikle kursiyerin MEB Onaylı ya da RICCON Akademi onaylı sertifika alıp alamayacağı MEB Ekranından sorgulanır. Kayıt yapmak isteyen kursiyerin talebi MEB ekranında onaylanırsa, kursiyer bilgilerini vererek kaydını yaptırmış olur.
Ödeme yapıldığı gün (mesai saatleri içerisinde), başvurusu onaylanan kişiye kullanıcı adı ve şifre gönderilir. Kullanıcı, bu kullanıcı adı ve şifreyle birlikte, kendisine gönderilen bağlantıya tıklayarak ilgili web sitesine gider. Burada ilgili yerleri doldurup eğitim almaya başlayabilir. Bu süreçler, genel merkez tarafından bir müşteri danışmanı ile birlikte telefonda yürütülür.
Uzaktan eğitim programımıza kayıt işlemlerinizi gerçekleştirerek derslerinize hemen başlayabilirsiniz. Bu metodla dilediğiniz yerden dilediğiniz şekilde eğitimlerinizi alabileceksiniz.
Alacağınız dersler internet ortamında (e-posta) size gönderilir. Eğer interaktif modülümüzü kullanacaksanız, size verilen şifreyle dersleri takip etmeye hemen başlayabilirsiniz.
İlk ödemeyi yapan ve kayıt oluşturan herkes için, anında dersler aktif hale getirilir.
GEREKLİ BELGELER
Ödemelerini yapmış kursiyerlerimiz, aşağıdaki belgeleri kargo ile adresimize gönderebilirler.
a- Nüfus cüzdanı fotokopisi
b- Diploma fotokopisi
c- İki adet resim
Sertifikalarımız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verildiği için, yukarda istenen belgeler, sizin adınıza tarafımızca kuruma gönderilir. Sınavı geçmeniz halinde, fotoğraflı ve MEB tarafından onaylanmış sertifikanız tarafınıza gönderilecektir.